Nu öppnar Somaya center

På tisdag, den 1 mars, öppnar Somaya kvinno- och tjejjour ett unikt aktivitetscenter med stöd av Postkodstiftelsen och Stockholm stad. Somaya center riktar sig främst mot kvinnor med utländsk bakgrund som upplever utanförskap och svaga sociala nätverk, eller som lever med förtryck, våld eller i en hederskontext.

Utrikesfödda kvinnor, speciellt nyanlända och mammor, tillhör samhällets mest utsatta grupper. Det är den grupp som står längst från samhälle och arbetsliv, mår allra sämst både psykiskt och fysiskt samtidigt som den också diskrimineras på både arbetsmarknad och i mötet med myndigheter. Trots det är det den grupp som får minst stöd, vilket för stora konsekvenser för såväl dem som deras barn.

- Vi påbörjade arbetet med Somaya center redan 2018 för att vi såg att det saknades en plats där kvinnor kunde få ett sammanhängande och individanpassat stöd utan tidsgräns. Många gånger behöver de stöd utöver de insatser som socialtjänsten kan bevilja. Därför är jag väldigt glad över att vi på Somaya kommer kunna erbjuda en unik och trygg plats med personal som talar många språk, säger Zenobia Rizvi, verksamhetschef på Somaya kvinno- och tjejjour.

Att komma till centret kräver ingen kontakt med myndigheter, det är gratis och deltagarna kan välja att vara anonyma.

- Det är enkelt att komma till Somaya center. På centret får deltagarna emotionellt- och socialt stöd, kunskap och information om att navigera i samhället samt om våld och våldets mekanismer utöver att också få känna delaktighet och gemenskap. Stödet som vi erbjuder på centret bygger på den forskningsbaserade arbetsmetoden Rum för stöd, fortsätter Zenobia Rizvi.

Många av kvinnorna som kontaktar Somaya har hamnat mellan myndigheternas stolar: de är utsatta för, eller lever i, en destruktiv och ohållbar situation och behöver samhällets stöd, men de bedöms inte vara “tillräckligt” utsatta. För andra som kontaktar Somaya är det istället social isolering, utanförskap, svaga språkkunskaper, svårigheter att få jobb och bristande kunskap om sina rättigheter som hindrar dem.

Målet med Somaya center är att deltagarna ska få stöd att etablera/återetablera sig i samhället, närma sig myndigheter och arbetsmarknaden, få tillgång till en gemenskap, få nödvändig information och kunskap samt möjligheten att bygga självförtroende, självkänsla och självständighet.

Läs mer om Somaya center här.

Share article:

More news

Ja, jag vill bidra till Somayas arbete genom att bli medlem!

Ett enkelt sätt att bidra till en ljusare framtid för personer som utsätts för våld i nära relation, det är att bli medlem i Somaya stödjour.

Som medlem har du möjlighet att påverka föreningens arbete på medlemsmöten och årsmöte. Du är med och sätter riktningen på vårt viktiga arbete och bidrar till arbetet för ett samhälle där jämställdhet, jämlikhet och delaktighet ska vara en självklarhet.

Swisha en donation

Ditt bidrag går oavkortat till vår nödkassa för de som bor i våra skyddande boenden. 

Swish QR code for donation

Många av dem vi tar emot har lämnat sina hem snabbt och utan möjlighet att ta med sig något. Din gåva gör det möjligt för oss att möta de grundläggande behoven för vuxna och barn i den situationen.