Somaya fokuserar mer på vålds- och hedersutsatta HBTQI-personers livssituation och rättigheter

Somaya firar Pride 2020 med att fokusera ännu mer på att stötta och förbättra vålds- och hedersutsatta HBTQI-personers livssituation och rättigheter.

Idag inleds Pride 2020 och vi firar allas rätt till att vara och leva som de vill. Även om samhället har gjort stora framsteg, ser vi att mycket arbete återstår. Vi kommer allt oftare i kontakt med HBTQI-personer som söker stöd genom vår stödlinjen och i vårt skyddade boende. Många tar kontakt för att de är utsatta för våld i nära relationer, eller för att de är utsatta för hot eller våld på grund av hedersnormer i omgivningen. Därför fokuserar vi nu på att öka vår kompetens för att stötta och förbättra HBTQI-personers livssituation och rättigheter.

-Vi möter HBTQI-personer i vårt arbete, och behovet att stötta personer som är utsatta för hedersnormer och våld i nära relation är tydligt. Många är rädda för att komma ut för vad det kan leda till. Många vittnar också om att de blir fördomsfullt bemötta av olika hjälpinsatser. Därför fokuserar vi nu ännu mer på kompetensutveckling med målet att kunna ge de som tar kontakt med oss ett ännu bättre stöd, säger Zenobia Rizvi, verksamhetschef på Somaya.

HBTQI-personer som lever i en hedersnormativ miljö är särskilt utsatta. Redan idag stöttar och guidar Somaya kvinno- och tjejjour HBTQI-personer för att de själva ska äga makten över sina liv och kunna leva fritt från våld och förtryck. Är du utsatt för våld eller hedersförtryck kan du ta kontakt med oss via vår chatt eller vår stödlinje: 020-818 283.

Share article:

More news

Ja, jag vill bidra till Somayas arbete genom att bli medlem!

Ett enkelt sätt att bidra till en ljusare framtid för personer som utsätts för våld i nära relation, det är att bli medlem i Somaya stödjour.

Som medlem har du möjlighet att påverka föreningens arbete på medlemsmöten och årsmöte. Du är med och sätter riktningen på vårt viktiga arbete och bidrar till arbetet för ett samhälle där jämställdhet, jämlikhet och delaktighet ska vara en självklarhet.

Swisha en donation

Ditt bidrag går oavkortat till vår nödkassa för de som bor i våra skyddande boenden. 

Swish QR code for donation

Många av dem vi tar emot har lämnat sina hem snabbt och utan möjlighet att ta med sig något. Din gåva gör det möjligt för oss att möta de grundläggande behoven för vuxna och barn i den situationen.