Ny stödchatt ger ökad kännedom och fler stödkontakter från unga

En ny stödchatt ger resultat! Somayas nya stödchatt lockar en ny, yngre målgrupp med andra frågor än de som ringer stödlinjen. Den är därmed ett positivt tillskott till stödet som Somaya erbjuder, det visar den senaste utvärderingen av chatten. Unga tjejer under 25 år är de som vänder sig till chatten i första hand. Vanligast är frågor kopplade till psykisk ohälsa, ensamhet, relationer, sexuella övergrepp och hedersrelaterat våld.

Den första juli i år öppnade Somaya en ny stödchatt som ett svar på pandemin. Förhoppningen var att personer som var isolerade med förövare och hade svårt att ringa vår stödlinje skulle ha lättare att kontakta oss genom chatten för att få stöd. Efter ett drygt halvår står det klart att chatten inte bara blev ett komplement till stödlinjen, utan faktiskt lockar en helt ny målgrupp.

- Stödchatten har fått en ny, yngre målgrupp att ta kontakt med oss. Det är därför tydligt att vi har lyckats öka kännedomen om Somaya och stödet vi erbjuder bland yngre - det är väldigt positivt. Vi ser en tydlig skillnad mellan vilka som kontaktar oss i chatten och i stödlinjen. Även situationerna de beskriver är annorlunda. Problematiken de unga lyfter i chatten har ofta inte hunnit utvecklas till att bli så allvarlig som det vi hör i stödlinjen. Vi ser därför chatten som en fantastiskt möjlighet att nå unga innan situationerna blir alltför kritiska Det berättar Zenobia Rizvi, verksamhetschef på Somaya kvinno- och tjejjour.

En möjlighet att jobba förebyggande med unga

Frågor om psykisk ohälsa, ensamhet, relationer, sexuella övergrepp och hedersrelaterat våld är vanliga.  Och det är framförallt tjejer i åldrarna 13-25 som väljer att söka stöd via chatten.

- Även om vi alltid erbjuder möjligheten att vara helt anonym i stödlinjen, upplever vi att ungdomarna föredrar att chatta. Det ger dem en starkare känsla av anonymitet. Samtidigt är de mer bekväma med att skriva än att prata i telefon. Vi upplever att chatten ger oss en ny möjlighet att jobba mer förebyggande med unga, fortsätter Zenobia Rizvi.

Chatten har sedan början av hösten bemannats av utbildade volontärer och är öppen tisdagar och torsdagar kl. 18-21.

 

Share article:

More news

Ja, jag vill bidra till Somayas arbete genom att bli medlem!

Ett enkelt sätt att bidra till en ljusare framtid för personer som utsätts för våld i nära relation, det är att bli medlem i Somaya stödjour.

Som medlem har du möjlighet att påverka föreningens arbete på medlemsmöten och årsmöte. Du är med och sätter riktningen på vårt viktiga arbete och bidrar till arbetet för ett samhälle där jämställdhet, jämlikhet och delaktighet ska vara en självklarhet.

Swisha en donation

Ditt bidrag går oavkortat till vår nödkassa för de som bor i våra skyddande boenden. 

Swish QR code for donation

Många av dem vi tar emot har lämnat sina hem snabbt och utan möjlighet att ta med sig något. Din gåva gör det möjligt för oss att möta de grundläggande behoven för vuxna och barn i den situationen.