Idag lanserades "Stöd till ett fritt liv"

Efter över ett års arbete lanserade vi idag rapporten och metoden ”Rum för stöd: ett liv fritt från våld” tillsammans med Terrafem och Stiftelsen Unga Kvinnors Värn.

Nästan 400 personer från andra kvinnojourer, verksamheter och socialtjänster runt om i landet hade anmält sig till dagens lansering av rapporten ”Rum för stöd: ett liv fritt från våld”.
Lanseringen inleddes av Stockholms stads socialborgarråd, Jan Jönsson, som underströk vikten av det helhetstänk, och det fokus på såväl akut som långsiktigt sammanhållet stöd som materialet lyfter fram.

- Vi kan inte ge stöd i tårtbitar, för en människa är en hel varelse, sa Jan Jönsson, och han fortsatte också med att uppmana alla deltagare att läsa rapporten i sin helhet för att förstå betydelsen av att socialtjänsten ger ett helhetsstöd till våldsutsatta.

Forskaren Dolores Calvo och Åsa Eldén, som har varit utvärderare i projektet, fortsatte lanseringen med att presentera rapporten och dess innhåll. De fokuserade på behovet av olika typer av stöd, och vikten av ett helhetsperspektiv i att stötta en person till att leva ett liv fritt från våld. De belyste också hur materialet visar att både det akuta och det långsiktiga stödet hänger samman, och hur stort behovet, och hur viktig, känslan av gemenskap med andra som har utsatts för samma sak är för att kunna gå vidare.

- Alla typer av stöd är lika viktiga, både det lilla och det stora, förklarade forskaren Dolores Calvo.

Rapporten innehåller analyser från intervjuer med 18 utsatta kvinnor,  sex socialsekreterare och 9 medarbetare från de tre verksamheterna, samt metoden för långsiktigt stöd, ”Rum för stöd: att skapa ett liv fritt från våld” som fokuserar på olika typer av stöd, arbetssätt och bemötande som är särskilt viktiga att beakta när kvinnor utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.

Share article:

More news

Ja, jag vill bidra till Somayas arbete genom att bli medlem!

Ett enkelt sätt att bidra till en ljusare framtid för personer som utsätts för våld i nära relation, det är att bli medlem i Somaya stödjour.

Som medlem har du möjlighet att påverka föreningens arbete på medlemsmöten och årsmöte. Du är med och sätter riktningen på vårt viktiga arbete och bidrar till arbetet för ett samhälle där jämställdhet, jämlikhet och delaktighet ska vara en självklarhet.

Swisha en donation

Ditt bidrag går oavkortat till vår nödkassa för de som bor i våra skyddande boenden. 

Swish QR code for donation

Många av dem vi tar emot har lämnat sina hem snabbt och utan möjlighet att ta med sig något. Din gåva gör det möjligt för oss att möta de grundläggande behoven för vuxna och barn i den situationen.