Somaya byter namn!

Somaya byter namn – blir Somaya stödjour

Somaya har länge erbjudit stöd och skydd  till de HBTQI-personer och män som också drabbas av våld i nära relation, och framförallt av hedersrelaterat våld och förtryck. Och behovet av  en plats med god kunskap och förståelse är stort. Med vårt nya namn, Somaya stödjour, vill vi spegla alla de som söker stöd hos oss och öka chansen att fler får möjlighet att uppnå ett liv fritt från våld.

Somaya startade under namnet Somaya systerjour för närmare 25 år sen. Sedan dess har vi arbetat aktivt med att ge råd, stöd och information till främst kvinnor med utländsk bakgrund som utsatts för våld i nära relation och/eller hedersrelaterat våld och förtryck.

Det finns en stereotypisk bild av vem som drabbas av framförallt hedersrelaterat våld och förtryck. Den bilden är alltför ofta begränsad till en muslimsk tjej från mellanöstern som bor i förorten. För oss har det redan från starten varit tydligt att den bilden gör att mammor, HBTQI-personer, och de män och killar som också drabbas riskerar att inte söka stöd eller glöms bort. Vår förhoppning är att vårt namnbyte kan bidra till att förändra det.